Afgerond onderzoek 27 januari 2021

Andromeda studie: gerandomiseerde fase III studie, eerstelijns behandeling AL-amyloïdose patiënten, CyBorD +/- daratumumab sc

Geeft de toevoeging van daratumumab aan standaard chemotherapie betere hematologische en orgaan responsen?

Achtergrond

Daratumumab is een vorm van immuuntherapie dat ingezet wordt voor de behandeling van patiënten met een Multipel Myeloom met zeer goede resultaten. Ook is bekend dat het geven van daratumumab monotherapie bij patiënten met een recidief AL-amyloïdose effectief en veilig is.

Doel

Om de behandeling van AL-amyloïdose te verbeteren is in deze grote internationale studie onderzocht of daratumumab toegevoegd aan bortezomib, cyclofosfamide en dexamethason (CyBorD) met daarna ook 2 jaar onderhoudstherapie een meer effectieve therapie is dan CyBorD alleen. Totaal deden 388 patiënten mee aan de studie.

Resultaten

De studie is afgesloten en de eerste resultaten van de studie zijn gepubliceerd in medische tijdschriften en congressen. De studie toont aan dat de toevoeging van daratumumab veilig is en betere hematologische en orgaan responsen geeft dan chemotherapie alleen. Voor overleving is nog geen voordeel aangetoond van deze combinatie behandeling.

Status van het onderzoek

Deelname is niet meer mogelijk.

Publicatie

Palladini G, Kastritis E, Maurer, MS, et al. Daratumumab plus CyBorD for patients with newly diagnosed AL amyloidosis: safety run-in results of ANDROMEDA. Blood 2020, 136(1):71-80.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

 
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed