Over Amyloïdose

Amyloïdose is een complexe en chronische ziekte, ontstaan door misvormde eiwitten. Normaal gesproken zijn eiwitten in ons lichaam afbreekbaar, oplosbaar en herbruikbaar. Bij patiënten met amyloïdose lost eiwit niet op, maar hoopt zich op (stapelt zich) als superkleine vezeltjes (fibrillen) in weefsels en organen waardoor deze opzwellen, stijver worden en minder goed gaan functioneren. 

Lastig te herkennen

De stapeling van eiwitten kan voorkomen in allerlei organen zoals de nieren, hart, lever, maagdarmkanaal en zenuwen. Hierdoor kunnen de ziekteverschijnselen en symptomen bij iedere patiënt anders zijn. Amyloïdose wordt daardoor niet altijd tijdig herkend. Een tijdige en volledige diagnose is juist belangrijk om ernstige gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken. 

Zeldzaam

Amyloïdose is een zeldzame aandoening met wereldwijd jaarlijks 50.000 nieuwe patiënten (vergelijkbaar met de ziekte van Hodgkin). In Nederland komen er per jaar circa 160 nieuwe patiënten met AL-amyloïdose bij. 

Veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed