Is de zorg in het expertisenetwerk beter dan in een ander ziekenhuis?

Omdat er in het expertisenetwerk amyloïdose ervaren artsen werken met veel kennis over amyloïdose en de behandeling, heeft het voor u veel voordelen om een centrum dat onderdeel is van dit netwerk te bezoeken. U wordt uitvoerig geïnformeerd over het type, de ernst en uitgebreidheid van de ziekte en wordt na de behandeling regelmatig gecontroleerd. Het expertisenetwerk kan op basis van alle kennis en ervaring die aanwezig is, kiezen voor de behandeling met de beste langetermijn resultaten. 

GrACE

Het expertisenetwerk amyloïdose is een samenwerkingsverband van verschillende ziekenhuizen in de zorg voor mensen met amyloïdose. Het expertisecentrum amyloïdose (Groningen Amyloidosis Center of Expertise (GrACE), onderdeel van UMC Groningen) staat centraal in dit expertisenetwerk. GrACE heeft veel kennis in huis over het stellen van de diagnose en behandeling van alle typen amyloïdose. Expertisecentrum GrACE is daardoor hét expertisecentrum voor amyloïdose. 

UMC Utrecht

Het expertisecentrum voor maligne hematologische aandoeningen in het UMC Utrecht heeft veel kennis over de diagnose en behandeling van AL-amyloïdose. De behandeling van AL-amyloïdose lijkt veel op de behandeling van multiple myeloom. Multiple myeloom is een kwaadaardige hematologische aandoening. Omdat de behandeling van multiple myeloom zoveel lijkt op de behandeling van AL-amyloïdose kunnen patiënten met deze vorm van amyloïdose voor behandeling ook terecht in Utrecht. Het expertisecentrum voor maligne hematologische aandoeningen werkt nauw samen met het expertisecentrum amyloïdose. Ze zijn allebei onderdeel van het expertisenetwerk amyloïdose.

Bij vermoeden: contact

Uw behandelend arts wordt dan ook geadviseerd bij een vermoeden van amyloïdose in elk geval contact te leggen met het expertisecentrum amyloïdose (GrACE in het UMC Groningen). In geval van AL-amyloïdose kan ook contact worden gelegd met het expertisecentrum voor maligne hematologische aandoeningen (UMC Utrecht).

Zie voor meer informatie over de manier waarop de zorg voor AL-amyloïdose is georganiseerd de patiënteninformatie over AL-amyloïdose

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed